Enviromental Response Training

Jag bodde mellan april 2015-juni 2016 i Holland, där jag arbetade för Anna Blomgren. Hon drev stallet på 30 boxar tillsammans med hennes man Will Rogers. Jag fick där möjligheten att lära mig så mycket mer än bara dressyr, nämligen något som kallas Enviromental Response Training. Enviromental Response Training innebär att man tränar hästens instinkter och reaktioner, istället för att fly lär dom sig att slappna av.
Många har fördomar mot dressyrhästar, och det är med all rätt, för modiga är inte deras starka sida. Men det behöver inte vara så att blomman vid bokstaven C på banan ska vara ditt fall på en tävling eller det där förbannade paraplyt som någon fällde upp när det började regna. Träna istället din häst att tåla de situationer som alla tävlingshästar utsätts för.
Jag tränar mina hästar att lyssna och känna tillit till mig som ryttare. Självklart blir även mina hästar rädda ibland men när de blir det så frågar de mig vad de ska göra och jag talar om att de ska slappna av genom att sänka huvudet. Många andra hästar flyr direkt, vilket inte är konstigt då hästar är flyktdjur. Därför använder jag olika verktyg, så som exempelvis plastpåsar, paraplyn och flaggor, för att träna mina hästars instinkter. Det handlar inte om verktyget utan beteendet hos hästen. Jag belönar ett avslappnat beteende med att tar bort det läskiga objektet. Det blir som en lek för hästen, de jagar iväg det läskiga genom att möta objektet eller slappna av och sänka huvudet.
Min 6 åriga häst Farmer och 5 åriga häst Rock Fairy är inridna av Will Rogers och har tränats i Enviromental Response Training från grunden. Farmer kan tom ligga på kommando. 9 åriga Florentino började jag med förra året i samband med att jag började jobba i Holland. Han har gått från att vägra gå in på dressyrbanan med vita staket till att kunna ridas med traktorer, paraplyn, pressenningar och flaggor på banan.
Anna och Will har sedan tagit denna träning längre för att visa att allt är möjligt. Fantastiskt vad dessa djur kan!

-